Vad är Microsoft Partner Network?

Microsoft Partner Network (MPN) är Microsofts globala partnerprogram, och har idag ca 3000 medlemsföretag i Sverige. Programmet är anpassat för alla utvecklare, återförsäljare och IT-företag som arbetar kring Microsofts produktplattform.

Partnernätverket är helt kostnadsfritt att gå med i som nätverksmedlem, men partners som utmärker sig kan bli kompetenspartner på Silver eller Guldnivå och få tillgång till förmåner, incitamentsprogram, resurser och exponering.

Om man inte är Microsoftpartner idag är det lätt att ordna. I Microsofts svenska Partnerblogg finns en guide för hur man blir partner med Microsoft, och kommer igång med Microsoft Partner Network.

 

Varför ska vi sikta på att bli Guldpartner?

Guldpartners är företag som uppnått den högsta kvalitetsnivån i Microsofts Partnerprogram. Titeln guldpartner innebär att man som partner uppfyllt alla krav för prestation, kompetens och kvalitet som Microsoft ställer på sina högst uppsatta partners, och kan förmedla det värdet till sina kunder.

 

Gold Highlights

 

Small & Midmarket Cloud Solutions (SMMCS) är kompetensområdet för partners som säljer och implementerar Office 365 till små och medelstora företag. SMMCS är den rakaste vägen mot guldpartner-status för de flesta återförsäljare, och som “molnkompetens” ger SMMCS särskilt värdefulla förmåner.

 

Som guldpartner inom Small & Midmarket Cloud Solutions har man tillgång till följande*:

☁ En dedikerad kontaktperson för Microsoft Partner Network (MPN Concierge) som hjälper er att utveckla er molnaffär genom att få maximal nytta av era resurser i MPN.

 

☁ Ett stort antal Microsoftlicenser för internbruk för att effektivisera er interna verksamhet och spara pengar, men även bekanta era anställda med produkterna för att ännu bättre kunna förmedla deras funktioner och värde till kund. Licenserna är många, men nedan följer några highlights:

 • Office 365 E3 (125 st totalt) och gratis migrering till molnet för era anställda via Skykick
 • Windows 10 Enterprise (100st totalt)
 • Power BI Pro (100 st)
 • Dynamics CRM Online (60st)
 • Enterprise Mobilty + Security (125st totalt)
 • Kredit för att driva tjänster i Microsoft Azure för t.ex. backuplösningar eller lösningar från Azure Marketplace ($100/månad), eller t.ex. testköra egna lösningar
 • Visual Studio Enterprise med MSDN (10 st)
 • (inom kort) N-1 versionsflexibilitet. Möjlighet att rulla tillbaka versionen av era interna licenser för att matcha kundens version.
 • Mycket mer, inkl. obegränsade demolicenser för över 30 olika Microsoftprodukter

 

Gold Logo☁ En kompetenslogotyp (även intygsbrev och för era kompetenser i MPN). kund från Microsofts Partner Technical Services.

 

☁ Tillgång till Office365 Demo tenant

 

☁ Obegränsade supportincidenter för Microsofts molntjänster med Signature Cloud Support för att hjälpa era kunder

 

* Förmånerna i listan är summan av förmånerna för Guld inom kompetensen SMMCS, och förmånerna för guldpartner generellt. Om ni redan är silverpartner eller guldpartner gäller sifforna här ovan inklusive era befintliga “core benefits” som kompetenspartner.

 

 

Vad behöver vi göra för att bli guldpartner inom Small & Midmarket Cloud Solutions?

Det finns 5 krav för Guldkompetens inom SMMCS. Dessa är kortfattat: MPN-Medlemskap, Prestation på marknaden, Utbildning, Kundreferenser och årsavgift. Förutom medlemskap och årsavgift kan kraven uppfyllas i valfri ordning. Så länge man möter kraven kan man gå direkt till Guldnivå utan att först möta kraven för silverpartner.

 

 1. Först: Gå med i Microsoft Partner Network och fyll ut er partnerprofil i Partner Membership center

 

 1. Registrera 25 st Office365-kunder (oavsett antal seats) från de senaste 12 kalendermånaderna. Detta sker genom att kunden själv anger er som Digital Partner of Record för deras Office 365-subscription.

 

 1. Utbilda och certifiera två medarbetare i Exam 70-347: Enabling Office 365 Services MCSA-O365
 • Certifieringarna som kursen förbereder ger dessa två medarbetare titeln Microsoft Certified Professional för Office 365 och gör dem till värdefulla resurser ute hos era kunder
 • Se till att dessa två medarbetare associeras till er organisation i MPN för att uppfylla utbildningskravet.

 

 1. Be 5 st av era Office365-kunder att lämna en formell kundreferens för ert arbete med dem

 

 1. Slutligen: Betala årsavgiften för guldpartner (25 000 SEK) via Partner Membership center.

Om man redan är silverpartner kan man uppgradera till Guld, och blir då guldpartner under resten av sitt innevarande medlemskapsår utan extra kostnad.

 

 

 

Hur kommer vi vidare nu?

 1. Gå in i Partner Membership center och se hur ni ligger till. För att hjälpa er hitta rätt finns denna Guide.
 2. Om ni behöver fler kunder för att nå upp i de 25 som kompetensen kräver, dubbelkolla att alla era kunder angett er dom Partner of Record.
 3. Utbilda en eller två medarbetare inom Office 365-utbildningen 70-347. Kom ihåg att två individer krävs för guld, och att de måste associeras till er organisation.
 4. Skapa 5 kundreferenser via denna sida
 5. I Partner Membership Center kommer knappen Enroll att synas för kompetensen när ni uppfyllt alla krav

 

 

Vart vänder vi oss om vi behöver hjälp?

 

 

 

Vad är bästa vägen för partners som säljer Office 365 till stora företagskunder?

Small & Midmarket Cloud Solutions är Microsofts Office 365-kompetens för kundsegmentet Små och medelstora företag. För er som driver ett mindre antal stora företagsavtal i Office 365 finns kompetensen Cloud Productivity. Om man är verksam inom båda kundsegment, eller helt enkelt vill ha mer exponering och förmåner, kan man uppnå båda Office 365-kompetenserna (förutsatt att man möter kraven). Årsavgiften ökar inte med fler MPN-kompetenser.

 

Förmånerna för Cloud Productivity är desamma som för SMMCS ovan, men med ett par skillnader:

 • Interna Licenser för Office 365 är 100 st Office365 E3 och 100 st Office365 E5 istället för 125 st E3
 • Interna Licenser för Visual Studio Enterprise med MSDN: 25 st istället för 10st
 • Interna Licenser för Enterprise Mobility + Security: 200 st istället för 100
 • Tillgång till ytterligare Incentive Accelerators för Office365

 

Kraven är även de desamma som för SMMCS ovan, men med följande skillnader:

 

 

 

 

 

 

Åter till Svenska Partnerbloggen ⇨