Heinäkuussa pidetyn vuoden 2016 Microsoftin Worldwide Partner Conference –tapahtuman kolmeen päivään mahtui rautainen annos esityksiä tuoteuutuuksista, uusista liiketoimintamahdollisuuksista, menestystarinoista sekä digitaalisesta markkinoinnista. Oli mukava huomata kuinka digitaalinen markkinointi oli nostettu yhdeksi tärkeimmistä kumppanien menestyksen siivittäjistä. Olen tähän kirjoitukseen listannut viisi tärkeimpänä pitämääni asiaa jotka jokaisen kumppanin ja yrityksen tulisi ottaa huomioon digitaalista markkinointia ja koko liiketoimintaa suunniteltaessa.

  1. Liiketoiminta ja markkinointi kiinteästi käsi kädessä

Liiketoiminnan johtamisesta erillään oleva markkinointifunktio ei enää nykypäivänä toimi. Ostoprosessi on siirtynyt myyjältä ostajalle joka tutkii ja vertailee tuotteita ja palveluntuottajia ennen yhteydenottoa myyjään. Kumppanin täytyy varmistaa että asiakas saa tarvitsemansa tiedon digitaalisesti valitsemassaan kanavassa ja näin myyjälle jää rooli kaupan viimeistelijänä.

  1. Asiakaspolun ymmärtäminen

Mitä tietoa asiakas sitten haluaa? Tarvitaan syvällistä ymmärtämistä missä vaiheessa ostoprosessia asiakkaat kulkevat ja mihin asioihin he kussakin vaiheessa etsivät tietoa. IDC on tutkinut asiaa ja jaotellut tyypillisen pilvipalvelujen ostajan prosessin kuusivaiheiseksi poluksi jossa kussakin vaiheessa asiakas tarvitsee hieman erilaista tietoa päätöksiensä tukemiseksi. Mallista lisää Microsoftin Smart Partner Marketing  Centeristä.  Yrityksen on siis hyvä ymmärtää missä vaiheessa asiakasta puhutellaan milläkin viestillä sekä myös päättää mihin yrityksen markkinointiviestit kannattaa suunnata; uusiasiakashankintaan vai myynnin lisäämiseen jo olemassa olevissa asiakkuuksissa.

  1. Oikea  sisältö juuri oikealla  hetkellä

Kun ymmärrämme asiakkaittemme ostoprosessia, on helpompi lähteä räätälöimään sisältöjä jotka vastaavat asiakkaiden tarpeisiin ostopolun eri vaiheissa. Kun asiakas etsii ensimmäisen kerran tietoa, hänellä on jokin liiketoimintaan liittyvä tavoite jonka hän haluaa saavuttaa, esim. tuottavampi ja joustavampi työ tai kustannusten alentaminen.  Hyvä sisältö vastaa näihin asiakkaan tavoitteisiin esim. blogin, videon tai artikkelin muodossa. Jokainen sisältö puskee asiakasta lähemmäksi ostopäätöstä, kehotetaan esim. blogin tutustumisen jälkeen osallistumaan webinaariin tai lataamaan tarkempi tuotekuvaus aiheesta. Asiakkaan ollessa jo ostopäätösvaiheessa on tärkeää vaikuttaa  päätöksen nopeuteen esim. hyvillä asiakasesimerkeillä tai kattavalla ROI-laskurilla.

  1. Varmista sisältösi näkyvyys

Paraskaan sisältö ei auta jos sitä ei asiakas tai potentiaalinen asiakas löydä. Panosta siis näkyvyyteen ja löydettävyyteen. Pidä huoli että Web-sivustosi ovat ajan tasalla ja niissä on helppo Call-to-Action  – mitä asiakkaan toivotaan tekevän seuraavaksi?  Osta hakukonemarkkinointia ja käytä rohkeasti eri sosiaalisen median kanavia. Palkkaa digimarkkinointiosaaja tai osta palvelu ulkopuoliselta asiantuntijalta.

  1. Kokeile – Testaa – Kokeile

Digitaalinen markkinointi vaatii pitkäjänteisyyttä ja kokeilunhalua,  vain testaamalla  erilaisia sisältöjä ja kanavia opit mistä yrityksesi kohderyhmä pitää ja mikä toimii parhaiten.  Ole rohkea ja vaali digitaalisen sisältömarkkinoinnin kulttuuria koko yrityksen henkilöstössä.

Muista että  erinomaisiin markkinointituloksiin päästään vain myynnin ja  markkinoinnin saumattomalla yhteistyöllä!  Yksi parhaimmista WPC:ssä kuulemistani sitaateista oli “It takes a village to make good digital marketing”  Katso vielä muutaman minuutin haastatteluni WPC:ssä samasta aiheesta ow.ly/NO0R302dPpX 

Lisää hyviä digitaalisen markkinoinnin vinkkejä löytyy näiltä kahdelta sivustolta  http://smartpartnermarketing.microsoft.com/ ja https://partner.microsoft.com/en-fi/marketing

Toivottavasti näemme vuonna 2017 Washingtonissa järjestettävässä WPC:ssä  jo paljon enemmän kumppanien markkinoinnista vastaavia henkilöitä. Ilmoittautua voi jo nyt  täällä.

Terveisin,

Tanja

@TanjaSade